Heeft u interesse om uw persoonlijke leven en/of dat van uw gemeenschap te transformeren?

CIUDAD JUÁREZ (MEXICO): CHRISTENEN VERANDEREN DE STAD

“EKKLESIA IS NOT ONLY PRAYING FOR CHANGE, THEY ARE THE CHANGE.”

Poncho is voorganger in Ciudad Juárez, de grootste stad in het noorden van Mexico met 1,6 miljoen inwoners. Deze stad was in 2010 de moorddadigste stad van de wereld. Drugkartels hielden de stad in hun macht. Maar ook in de gevangenissen waren ze de baas. Daar kon je makkelijk aan wapens en drugs komen. Er heerste grote angst en duisternis in de stad en men durfde ’s avonds de straat niet meer op.

CHRISTENEN VERANDEREN DE STAD

oncho was bewogen om zijn stad en ging 21 dagen bidden en vasten in het park van de stad en vroeg God hoe hij en zijn kerk konden helpen om de nood van de stad te laten verminderen. Dat werd een nieuw begin voor Ciudad Juárez, die inmiddels niet meer de gevaarlijkste stad van de wereld is. De burgemeester had vroeger wel vijftig bodyguards nodig als hij de straat op ging, maar nu kan hij met zijn gezin op straat lopen zonder die beveiliging.
Wat was de sleutel voor deze transformatie? De periode van bidden en vasten van Poncho waarin God hem nieuwe strategieën gaf om als kerk het Evangelie op straat te brengen. God liet hem zien dat de kerk (de Ekklesia) uit hun gebouw moest komen en het koninkrijk van God in de stad moet gaan brengen. De principes van het koninkrijk van God moesten door de christenen uitgedragen worden, niet alleen met woorden maar ook in daden die het welzijn van de inwoners van de stad ten goede komt.

Hoe deden ze dat? Ze startten diverse projecten die voorzagen in een nood van de stad. Bijvoorbeeld door werkgelegenheid te bieden aan ex-criminelen en hen het vak van automonteur te leren of door hen in een restaurant te laten werken. Of door een jongerencafé te beginnen, waardoor jongeren niet meer op straat rondhingen. Maar ook door maaltijden uit te delen of door een bejaardenhuis te starten. Er werd een kindermuseum gebouwd waarin veel interactieve activiteiten te vinden zijn waardoor kinderen spelenderwijs van alles leren. Dit was een initiatief i.s.m. NASA, National Geografic en een universiteit. Het werd het beste museum van Zuid-Amerika en al in het eerste jaar kwamen er 10.000 bezoekers op af.

Ciudad juárez (mexico)

Al deze initiatieven hadden zo’n positief effect op de stad dat de burgemeester de kerken uit de stad vroeg om meer activiteiten te gaan ontplooien. Er werd zelfs een raadslid aangesteld die verantwoordelijk is voor Religious Affairs. De leden van de kerken hebben geleerd hun stad te zegenen, sluiten vriendschappen met de inwoners en brengen de noden van stad bij God en verwachten Zijn ideeën hoe ze daar praktisch in kunnen voorzien. Ze proclameren Gods koninkrijk over de stad en zien zo de stad stukje bij beetje veranderen en tot bloei komen, omdat Jezus Heer is geworden van heel veel mensenlevens en zij verandering brengen in hun directe leefomgeving.

Schrijf je in voor De School van Transformatie

Vul uw gegevens hieronder in.


Siebe Slagter

Siebe Slagter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *